12 symptomer på øyesykdommer

Les mer 

Førstehjelp ved øyeskader

Alle former for øyeskader må behandles øyeblikkelig fordi skaden kan medføre permanent skade på synet.
Les mer

Albinisme

Albinisme kjennetegnes ved nedsatt eller manglende evne til å danne pigment. Pigment er et fargestoff (melanin) som beskytter mot solens stråler. Det er melanin som gir deg fargen i hud, hår, og øyne. Personer med albinisme er i varierende grad pigmentfattige.
Les mer

Allergisk konjunktivitt

Kan skyldes allergi mot dyr, pollen, øyedråper, kosmetikk, etc.
Les mer

Blefaritt (Øyelokkbetennelse) og Tørt øye syndrom

Blefaritt er en vanlig, vedvarende tilstand som fører til betennelse i hår- eller talgkjertlene på øyelokkskanten. Betennelsen er oftest forårsaket av bakterier. Personer som er plaget av generell hudømfintlighet er spesielt utsatt. Øyelokksbetennelse kan være en årsak til tørt øye syndrom
Les mer

Diabetiske senkomplikasjoner

Høyt blodsukker over lang til kan føre til sykdomsforandringer i små (mikroangiopati) og store (makroangiopati) blodårer. Det synes å være det høye sukkeret i seg selv som skader innsiden av åreveggene slik at disse dels kan svekkes med blødninger som resultat og dels kan selve åreforkalkningsprosessen økes med økt tendens til blodpropp.
Les mer

Grønn stær (glaukom)

Betegnelse på en rekke tilstander som forårsaker skade på synsnerven og dermed nedsatt syn. Tilstandene innebærer at trykket inni øyet blir for høyt. Omkring én prosent av befolkningen er rammet av grønn stær.
Les mer

Grå stær (Katarakt)

Det kalles “grå stær” når linsen i øyet er uklar. Det gir uklart syn, og ved vanskelig grå stær kan andre se gjennom pupillen at linsen er grå. Man kan få grå stær i begge øyne samtidig. Grå stær er en veldig vanlig årsak til synsnedsettelse.
Les mer

Makula-degenerasjon
(forkalkning på netthinnen)

Øyesykdom som gradvis forårsaker dårligere syn. Synstapet skyldes sykdom i ”den gule flekken”, som er den mest lysømfintlige delen av netthinnen.
Les mer

Netthinneavløsning

Oppstår når netthinnen ikke lenger har feste i øyeeplets innside.
Les mer

Nystagmus

Hva er nystagmus?
Les mer

OAVS

er en medfødt kraniofacial misdannelse som kjennetegnes ved at de to ansiktshalvdelene er ulikt utviklet.
Les mer

Regnbuehinnebetennelse

Regnbuehinnebetennelse (iritis, iridocyclitis) er en betennelsesreaksjon i øyets regnbuehinne, men den skyldes ikke bakterier eller virus. Sykdommen forekommer oftest i forbindelse med giktlidelser og sykdommer i kroppens immunforsvar.
Les mer

Retinitis pigmentosa (RP)

Retinitis pigmentosa er et samlebegrep som brukes om en gruppe av sykdommer som påvirker netthinnen. Navnet ble gitt av øyeleger på midten av 1800-tallet. Som så mange gamle termer er også denne misvisende. «Retinitis» er latin og betyr «netthinnebetennelse». De lidelsene det her er snakk om, innebærer imidlertid ingen betennelse, men en degenerasjon, det vil si at netthinnecellene svekkes, ikke lenger funksjonerer slik de skal, og etter hvert slutter helt å virke. «Pigmentosa» kommer av at det på øyebunnen dannes pigmentklumper, men dette er et resultat av sykdommen, ikke årsaken til den.
Les mer

Skjeling (strabisme)

Ubalanse i muskulaturen som beveger øyeeplene som fører til at øynene ikke rettes mot samme punkt. Man ser at skjeling går igjen i enkelte familier.
Les mer

Skygge, tåkesyn, flekker og flimring

Synsforstyrrelsene oppfattes som skygger og flekker i synsfeltet, tåkesyn eller flimring for øynene
Les mer

Øyekatarr
Dersom øynene dine er røde, rennende og sviende, kan du ha øyekatarr, kalt konjunktivitt på fagspråket. Hvis øynene dine ikke blir bedre etter en dag eller to, bør du kontakte lege.
Les mer