Avslører skjeling med mobiltelefon

 Tester: Optometrist Erik Robertstad i Interoptik Holt i Tønsberg  Tester: Optometrist Erik Robertstad i Interoptik Holt i Tønsberg er den første her i landet som bruker det nye kameraet når han tester om barn skjeler. Det gjør det mye enklere å avsløre feil i øynenes stilling

Tekst og bilde hentet fra: Teknisk Ukeblad

Norsk optiker først ut.

Det er svært viktig å avsløre skjeling hos barn. Dette er den viktigste grunnen til at barn blir svaksynte på ett øye. Er det mye er det lett å se, men skjeling kommer i alle varianter og trenger ikke være lett å avsløre. Verdien av å kunne stille riktig diagnose slik at lidelsen kan behandles er stor.

Blir ikke skjeling behandlet kan det resultere i lesevansker og yrkesbegrensinger.

Favorittøye

Skjeling gjør at barn ubevisst velger et favorittøye. Det går på bekostning av det andre, som utvikler seg dårligere og blir svaksynt.

Rundt fire prosent av barn i førskolealder skjeler. Det vil si at øynene ikke peker mot samme punkt. Dersom lidelsen går under helsevesenets radar og ikke behandles, vil hjernen etter hvert ignorere synsinformasjon fra det øyet som skjeler, og da har vi det som kalles amblyopi. Det er hjernens forsvar mot å se dobbelt, men det reduserer også synsfeltet. Mellom tre og fire prosent av befolkningen lider av amblyopi og i alderen rundt 20 er det den største årsaken til synstap. Ti ganger mer enn alle andre årsaker til sammen.


Lagt inn av frank.